Wat is bacteriële vaginose?

De meeste vagina’s ruiken soms een beetje sterker en meestal hoef je je daar geen zorgen over te maken. Maar als de geur die uit je vagina komt erg sterk is en doet denken aan rotte vis, kan het een teken zijn van bacteriële vaginose, of BV. Bacteriële vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie die onaangename vaginale geur veroorzaakt. Maar liefst een op de vier vrouwen in Europa wordt erdoor getroffen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen het meeste risico op BV, maar je kunt op elke leeftijd geïnfecteerd raken. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een bacteriële disbalans. Het is geen seksueel overdraagbare aandoening, maar het kan je risico op het oplopen van een ernstigere ziekte, bijvoorbeeld chlamydia, verhogen. Gelukkig kun je bacteriële vaginose gemakkelijk behandelen en voorkomen met natuurlijke producten die je online of bij je lokale drogist kunt kopen.

Symptomen van bacteriële vaginose

Het kenmerkende teken van bacteriële vaginose is vaginale afscheiding met een doordringende visgeur die soms erger wordt tijdens of na seks of je menstruatie. De textuur en kleur van de afscheiding veranderen vaak ook. Je kunt merken dat je vaginale afscheiding dunner en wateriger wordt en dat deze een grijswitte kleur krijgt. Sommige vrouwen hebben ook jeuk of irritatie in hun vagina, maar dit komt niet zoveel voor. Je kunt ook zelfs nergens last van hebben: maar liefst de helft van alle vrouwen met bacteriële vaginose heeft helemaal geen symptomen.

Behandeling van bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose wordt normaal gesproken behandeld met antibiotica, gels of crèmes op recept. Veel vrouwen zijn ook geholpen door effectieve vrij verkrijgbare behandelingen bij de drogist. Het nadeel van antibiotica is dat ze zowel nuttige als schadelijke bacteriën in de vagina vernietigen. Hierdoor wordt de bacteriële balans verstoord en verhoogt het risico op een andere infectie. Helaas keert maar liefst de helft van alle infecties binnen 12 maanden terug, ondanks behandeling. Om terugkerende infecties van bacteriële vaginose te voorkomen, kun je natuurlijk product als Multi-Gyn ActiGel proberen. Deze vrij verkrijgbaar alternatief voor antibiotica ondersteunt de goede bacteriën en geeft snelle verlichting van vervelende gerelateerde ongemakken. Mannelijke sekspartners hoeven niet voor BV te worden behandeld. Maar als je een vrouw bent met een vrouwelijke partner, moet zij ook worden behandeld. Vrouwen kunnen de infectie tijdens seks op elkaar kunnen overdragen. Het is bijzonder belangrijk om het te behandelen als je zwanger bent, aangezien bacteriële vaginose kan leiden tot premature geboorte of een laag geboortegewicht.

Hoe kun je bacteriële vaginose behandelen?

Om bacteriële vaginose met Multi-Gyn ActiGel te behandelen, knijp je een kleine hoeveelheid uit op je vingertop en breng je het in de vagina aan. Dit kan ook met de bijgeleverde applicator. Dit doe je minimaal vijf dagen achter elkaar, minimaal twee keer per dag. Aangezien de gel een natuurlijk product is zonder bekende bijwerkingen, kun je het zo vaak als je wilt gebruiken om de vaginale gezondheid te ondersteunen en bacteriële vaginose te voorkomen. Gebruik het om van vervelende ongemakken van bacteriële vaginose af te komen en je kwaliteit van leven te verbeteren. 

Oorzaken van bacteriële vaginose

Op de darmen na zijn er in je vagina meer bacteriën aanwezig dan waar dan ook in je lichaam. De meeste daarvan behoren tot de Lactobacillus-familie. Deze ‘goede’ bacteriën hebben een dubbele functie: ze reguleren de pH-waarde van de vagina en houden schadelijke microben onder controle. Maar als de pH in je vagina boven de 4,5 uitkomt, raakt deze natuurlijke balans verstoord en kunnen schadelijke bacteriën zich onbeheerst gaan vermeerderen. Dit leidt tot bacteriële vaginose. Onderzoekers hebben nog geen volledig inzicht in de oorzaken van deze veranderingen, maar er zijn enkele factoren die waarschijnlijk je infectierisico verhogen. De kans dat bacteriële vaginose optreedt is bijvoorbeeld groter als je: 

  • rookt
  • zwanger bent
  • meerdere sekspartners hebt
  • seks hebt met een nieuwe partner
  • een vrouw bent en seks hebt met andere vrouwen
  • je vagina te veel doucht
  • een spiraaltje gebruikt
  • niet genoeg Lactobacillus-bacteriën produceert in de vagina

Bacteriële vaginose of vaginale schimmel?

Bacteriële vaginose en vaginale schimmelinfecties zijn de meest voorkomende vaginale problemen bij vrouwen. Omdat ze vergelijkbare symptomen hebben, worden de twee regelmatig verward. Hoewel ze allebei worden veroorzaakt door een disbalans in de natuurlijke vaginale flora en meestal gepaard gaan met ongewone afscheiding, ziet de afscheiding er anders uit. Afscheiding die dik, brokkelig en geurloos is, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door vaginale schimmel, terwijl een dunne, grijswitte afscheiding die naar rotte vis ruikt waarschijnlijk het gevolg is van bacteriële vaginose. Raadpleeg altijd een arts als je niet zeker weet waardoor je symptomen worden veroorzaakt of als je nog steeds symptomen hebt na gebruik van een vrij verkrijgbaar product. Deze kan een seksueel overdraagbare of andere ernstige aandoeningen uitsluiten of gepaste medicatie voorschrijven.