Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Jeukt je vagina en voelt ze geïrriteerd aan? Heb je een dikke, witte en brokkelige afscheiding opgemerkt? Heb je ook een branderig gevoel rond de vaginale opening wanneer je naar het toilet gaat? Dan heb je waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie – en je bent niet de enige. Maar liefst drie op de vier vrouwen krijgen ten minste één keer in hun leven last van vaginale schimmelinfectie en veel vrouwen hebben last van terugkerende infecties. Gelukkig zijn schimmelinfecties niet gevaarlijk en de meeste kunnen gemakkelijk worden behandeld en voorkomen met producten die je online kunt kopen of bij je lokale apotheek kunt vinden.

Symptomen van vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie treft zowel de vagina als de vulva en de symptomen kunnen variëren van zeer licht tot ernstig. Als je een vaginale schimmelinfectie hebt, zul je waarschijnlijk last hebben van enkele of alle van de volgende veelvoorkomende symptomen: 

  • Jeuk en irritatie in de vagina
  • Witte, dikke en klonterige afscheiding, lijkt op kwark
  • Roodheid in en rond de vagina
  • Opgezwollen vulva
  • Een branderig gevoel tijdens het plassen of seks

Ernstige vaginale schimmelinfecties die extreme jeuk veroorzaken, kunnen ook leiden tot pijnlijke barstjes, scheurtjes en zweertjes in het vaginale gebied.

Behandeling van vaginale schimmelinfectie

De standaardbehandeling voor Candida albicans is antischimmelmedicatie in de vorm van tabletten, crèmes en zetpillen, vrij verkrijgbaar of voorgeschreven door een arts. Hoewel antischimmelmedicatie doorgaans op de korte termijn effectief is, kan het de vaginale flora verstoren en vaak gepaard gaan met ongewenste bijwerkingen. Maar liefst een op de drie vrouwen krijgt weer een schimmelinfectie binnen 3-6 maanden na gebruik van antischimmelmedicatie. Een mildere behandeling voor vaginale schimmelinfectie is Multi-Gyn FloraPlus, een prebiotische gel op natuurlijke basis die ook snel gerelateerde ongemakken verlicht.  

Hoe kun je een schimmelinfectie behandelen?

Multi-Gyn FloraPlus is een prebiotische gel die de vaginale schimmel behandelt en de symptomen verlicht. De gel doet dit door de ‘goede’ bacteriën te ondersteunen en de pH-waarde in je vagina te optimaliseren. Gebruik Multi-Gyn FloraPlus wanneer je vagina een beetje hulp nodig heeft maar vooral wanneer:

  • je net je menstruatie hebt gehad
  • je onveilige seks hebt gehad
  • je antibiotica gebruikt of hebt gebruikt
  • je symptomen hebt zoals jeuk, irritatie en afscheiding

Om een vaginale schimmelinfectie te behandelen, knijp je vijf dagen achter elkaar de gel in je vagina voordat je naar bed gaat. Je kunt ook altijd een van de tubes met enkele dosis gebruiken om je vaginale flora een boost te geven. Multi-Gyn FloraPlus is een product op natuurlijke basis. Gebruik het voor snelle verlichting van vervelende vaginale schimmelsymptomen!

Oorzaken van vaginale schimmelinfectie

In de vagina bevindt zich een enorme hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die de vagina gezond houden en haar verdedigen tegen schadelijke micro-organismen. Maar soms wordt de delicate balans van micro-organismen verstoord, waardoor de vagina geïrriteerd en geïnfecteerd kan raken. De meeste schimmelinfecties zijn het gevolg van de overmatige groei van een schimmel genaamd Candida albicans. Zwangerschap, antibioticagebruik, diabetes die niet onder controle is, een verzwakt immuunsysteem en hoge oestrogeenspiegel (bijvoorbeeld door bepaalde soorten anticonceptie) zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan overmatige schimmelgroei en op hun beurt je infectierisico verhogen. 

Vaginale schimmel of bacteriële vaginose?

Vaginale schimmelinfecties worden regelmatig verward met een andere veelvoorkomende vaginale infectie – bacteriële vaginose, ofwel BV. Allebei zijn ze het gevolg van een disbalans in de vaginale flora en kunnen ze ongebruikelijke vaginale afscheiding veroorzaken, maar de textuur en geur van de afscheiding zijn doorgaans heel verschillend. Als de afscheiding grijswit en waterig is en duidelijk naar rotte vis ruikt, is bacteriële vaginose waarschijnlijk de boosdoener. Als de afscheiding dik, wit en geurloos is en op cottage cheese lijkt, is een vaginale schimmelinfectie naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak. Ga naar een huisarts of gynaecoloog als je niet zeker weet waardoor je symptomen worden veroorzaakt, of als je nog steeds symptomen hebt nadat je een vrij verkrijgbaar product hebt geprobeerd. Deze kan een seksueel overdraagbare of andere ernstigere aandoeningen uitsluiten of passende medicatie voorschrijven.