Waarom jeukt mijn vagina?

Als je ooit last hebt gehad van vaginale jeuk, weet je dat het een uitermate vervelende en ongemakkelijke vaginale aandoening is. Jeuk op de vulva en in de vagina komt meer voor dan je zou denken, maar veel vrouwen vinden het nog steeds ongemakkelijk om erover te praten. Vaginale jeuk kan allerlei oorzaken hebben, waaronder infecties, irriterende stoffen, droogheid en seksueel overdraagbare aandoeningen. Afhankelijk van hoe het komt dat jouw vagina jeukt, zijn er veilige en effectieve behandelingen die je kunnen helpen van de symptomen af te komen en die ervoor kunnen zorgen dat ze niet meer terugkomen.

Waardoor wordt vaginale jeuk veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken van vaginale jeuk, waarvan sommige meer voorkomen dan andere:

  • Vaginale schimmelinfecties. Vaginale schimmelinfectie, ookwel candida genoemd, wordt veroorzaakt door overmatige groei van de schimmel Candida albicans. Het is een zeer veel voorkomende oorzaak van intense vaginale jeuk. Dit geldt met name voor vrouwen die zwanger zijn, omdat hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap de pH-balans van de vagina kunnen verstoren.
  • Allergene of irriterende stoffen. Het gebruik van latexcondooms of geparfumeerde hygiëneproducten, reinigingsmiddelen of douches kunnen ervoor zorgen dat de vagina geïrriteerd raakt en een beetje gaat jeuken. Synthetisch ondergoed dragen, seks hebben, paardrijden of fietsen kan ook irritatie en jeuk in het vaginagebied veroorzaken.
  • Bacteriële vaginose. Het kenmerkende symptoom van BV is vies ruikende, waterige afscheiding, maar soms gaat het ook gepaard met een jeukende vagina.
  • Droogheid. Wanneer je in de overgang komt, een kind krijgt of borstvoeding geeft, daalt de oestrogeenspiegel van je lichaam, waardoor je vaginawand dunner, droger en minder elastisch kan worden. Dit wordt vaginale atrofie genoemd en kan ervoor zorgen dat de vagina gaat jeuken. 
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen. In sommige gevallen kunnen herpes, schaamluis, trichomonas en genitale wratten vaginale jeuk veroorzaken.

Als je niet zeker weet waarom je vagina jeukt, bel dan je arts of gezondheidscentrum. Het is cruciaal om de oorzaak van het probleem vast te stellen als je de juiste behandeling wilt krijgen, wat vooral van belang is als je zwanger bent.

Behandeling van vaginale jeuk

Appelciderazijn, yoghurt, teatree-olie, knoflook, kokosolie… Het internet wemelt van de huismiddeltjes tegen vaginale jeuk, maar er is in feite geen bewijs voor de effectiviteit van deze middeltjes. Sommige huismiddeltjes kunnen zelfs het tegenovergestelde effect hebben en een branderig gevoel en irritatie op de vulva en in de vagina veroorzaken. Als je weet dat de jeuk door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt, is het een veiligere keus om een vrij verkrijgbaar product zoals Multi-Gyn FloraPlus te gebruiken.

Hoe je een einde maakt aan vaginale jeuk

Multi-Gyn FloraPlus is een prebiotische gel die de nuttige lactobacillen in de vagina stimuleert en snelle verlichting biedt voor lastige jeuk en irritatie die wordt veroorzaakt door overmatige groei van schimmel in de vagina. Je kunt het gebruiken om schimmelinfecties te behandelen en om een gezonde microbiële balans in je vagina te bevorderen, met name wanneer:

  • je net je menstruatie hebt gehad 
  • je onveilige seks hebt gehad
  • je antibiotica gebruikt of hebt gebruikt
  • je symptomen hebt zoals jeuk, irritatie en afscheiding

Als je last hebt van jeuk en snelle verlichting wilt, gebruik dan de applicator om één dosis Multi-Gyn FloraPlus n de vagina uit te knijpen. Om een schimmelinfectie te behandelen, herhaal je dit vijf dagen achter elkaar voordat je naar bed gaat. Multi-Gyn FloraPlus  is een product op natuurlijke basis. In tegenstelling tot traditionele antischimmelbehandelingen wordt de vaginale flora hierdoor versterkt in plaats van verstoord. Koop het hier voor snelle verlichting van vervelende vaginale jeuk. Als het probleem aanhoudt na gebruik van de gel, neem dan contact op met je arts.