Waarom ruikt mijn vagina?

Een gezonde vagina kan allerlei geuren hebben – zoet, scherp, muskusachtig of aardeachtig – en de vaginale geur van elke vrouw is uniek. Een lichte vaginale geur is doorgaans heel normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Dit kan worden veroorzaakt door veranderingen in je eetpatroon, hormoonspiegel, menstruatiecyclus of vaginale bacteriën. Vrijen en veel zweten kan ook beïnvloeden hoe je vagina ruikt. Als je echter een sterke geur opmerkt, die doet denken aan rotte vis, kan het een teken zijn van een infectie. De visgeur is een veelvoorkomend kenmerk van bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose, ofwel BV, wordt veroorzaakt door een disbalans in de vaginale flora. Schadelijke bacteriën gaan onbeheersbaar groeien en vernietigen de nuttige bacteriën die de pH-waarde in de vagina reguleren. Meestal is een onaangename geur het enige merkbare kenmerk, maar ook de textuur en kleur van je afscheiding kan afwijken. Deze kan grijswit en dunner dan normaal worden. Gelukkig kun je bacteriële vaginose eenvoudig zelf behandelen.

Hoe kan ik afkomen van vaginale geur?

Bacterial vaginosis kun je behandelen met antibiotica. Je kunt ook kiezen voor een effectief en natuurlijk product, zoals Multi-Gyn ActiGel. Deze is vrij verkrijgbaar in de drogist en online. Een groot voordeel van Multi-Gyn ActiGel is dat het zachter is voor het lichaam. Antibiotica doden alle bacteriën in d vagina. Multi-Gyn ActiGel blokkeert alleen de schadelijke micro-organismen en ondersteunt de nuttige bacteriën. Om bacteriële vaginose te behandelen en onprettige vaginale geuren te verminderen, gebruik je de gel minimaal vijf dagen lang minimaal twee keer per dag. Als je niet zeker weet of de visgeur door bacteriële vaginose komt of als de behandeling niet helpt, neem dan contact op met een arts. Het is mogelijk dat er een andere reden is voor de geur, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of een vergeten tampon die in de vagina is blijven zitten.

Hoe kan ik afkomen van vies ruikende afscheiding?

Net als vaginale geur kan vies ruikende afscheiding met Multi-Gyn ActiGel worden behandeld. Gebruik het vijf dagen achter elkaar minimaal twee keer per dag om een aanhoudende BV-infectie te behandelen en afscheiding te verminderen. 

Kan ik een vies ruikende vagina voorkomen?

Goede hygiëne kan vaginale geur helpen voorkomen, maar overdrijf het niet! De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf door afscheiding te produceren, en overdreven hygiëne kan droogheid en irritatie veroorzaken. Was de buitenkant van de vagina (de vulva) gewoon met warm water of gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep als Multi-Gyn FemiWash en droog voorzichtig af met een schone handdoek. Multi-Gyn FemiWash is een milde en pH-gebalanceerde mousse die kan worden gebruikt om je vagina te reinigen en verfrissen. Geparfumeerde zeep kan in tegenstelling de pH-waarde en delicate bacteriële balans in de vagina negatief beïnvloeden. Eén keer per dag wassen is gewoonlijk genoeg, behalve als je menstrueert; dan wil je wellicht iets vaker wassen om sterke vaginale geuren te voorkomen. Vergeet niet ook het perineum te reinigen (het gebied tussen de vaginale opening en de anus). Je kunt zowel Multi-Gyn ActiGel als Multi-Gyn FemiWash hier kopen.

Meer tips om je vagina gezond te houden en vrij van onprettige geuren:

  • Draag alleen wit, 100 procent katoenen ondergoed waardoor je vagina kan ademen
  • Was je ondergoed met een milde zeep en spoel goed uit
  • Vermijd het gebruik van wasverzachter
  • Vermijd vrouwelijke hygiëneproducten als maandverband, badolie, geurolie, talkpoeder, geparfumeerde doekjes en vaginale deodorants
  • Gebruik een condoom tijdens seks om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen